112 yıllık tarihi ile Ankaragücü’nün bir daha Harika Lig’e dönüş öyküsü

Ethereum

New member
Türk futbolunun 112 yıllık çınarı MKE Ankaragücü’nün bir daha Harika Lig’e çıkmasında, yeşil alanda yaşananların yanı sıra isimsiz kahramanlar ve farklı ayrıntılar da rol oynadı.

Karşılaşmalardaki 90 dakikalık performansların asıl belirleyici olduğu “sarı-lacivert şampiyonluk hikayesini” topluluk, idare heyeti, teknik takım, futbolcular ve başkentli futbolseverler bir arada yazdı.

Şampiyonlukla sona eren süreci yöneten Kulüp Lideri Faruk Koca ve Teknik Yönetici Mustafa Kolcu, 2020-2021 döneminde Üstün Lig’den düşen kulüpte yapılan esaslı değişiklikleri, yaşanan zorlukları ve acı tatlı anıları Anadolu Ajansı muhabirine anlattı.

Sarı-lacivertli kulübün Haziran 2021’de yapılan genel konseyinde rakibi Metin Akyüz’ü geride bırakarak başkanlığa seçilen iş insanı Faruk Koca, idareye talip olmadan evvel kurmaya başladığı hayalinin birinci kısmını, kadrosu bir daha Harika Lig’e çıkararak gerçekleştirdi.

“Üç büyüklerden” daha sonra Üstün Lig’de en çok gayret eden MKE Ankaragücü’nün yerinin “en üst seviye” olarak işaret eden Faruk Koca, ekonomik kahırlarla boğuşan sarı-lacivertli kulübün borç sıkıntısını çözerek ve şampiyon olacağına inandığı kadroyu kurarak işe başladı.

HENÜZ 1 YILI BİLE DOLDURMADIĞI BAŞKANLIK DEVRİNDE YAŞADIKLARINI DA ANLATAN KOCA, ŞÖYLE KONUŞTU:

“Çok şiddetli bir müddetçti. Muhteşem Lig’de oynamış bir grubun, bir alt ligin adaptasyon sürecini yaşaması olağan. Biz geçen 11 ayda bunu yaşadık. MKE Ankaragücü 112 yıllık bir kulüp, takdir edersiniz ki bütün ekipler size karşı daha istekli oynuyor. Rakip futbolcuların, Ankaragücü’yle oynamanın ayrıcalığının coşkusunu ve kendini göstermelerinin eforunu fazlaca hissettik. Hamdolsun biz takım kurarken, hazırlık sürecini geçirirken, daima şampiyonluğa odaklandık. Bütün yönetici arkadaşlarım, teknik heyet, futbolcular ve taraftarımız bütün artıları yan yana getirdi ve gayeye ulaştık.”

Şampiyonluk sürecinde yalnızca özel işleri değil, ailesinde de kendisi dahil birfazlaca kişinin fedakarlık yaptığını aktaran Faruk Koca, “Bu kulübün her ay 12-13 milyon lira cari sarfiyatı var. Büyük bir topluluğuz ve yaklaşık iki yüz işçi çalışıyor. Futbol değerli bir spor, futbolcu bütçeniz fazla olunca onun vergisi de fazla oluyor, beklenti fazla olunca masraflarınız de artıyor. Yaşamanız için ayda yalnızca 12-13 milyon lira masrafınız var, en az bunun kadar da borç ödüyorsunuz. Harika Lig’de oynasanız daha fazla geliriniz oluyor fakat alt ligde gelirler muhakkak. Bunun külfetlerini daima yaşadık fakat hamdolsun sıkıntı günler geçti. Hala da istediğimiz seviyede değiliz lakin en azından artık maddi meseleleri epey büyük bir kaos olarak görmüyoruz, yaşayabilir bir durumdayız. Maaşlar ödeniyor, futbolcular alacaklarını alıyor, transfer yasağı ile ilgili olan borçlarımızın yüzde 80’ni tamamladık. Kalan belgeleri da haziranda kapatıp yeni dönemde Üstün Lig’e hazır gireceğiz.” tabirlerini kullandı.

ŞAMPİYONLUĞUN EN BÜYÜK MİMARI TEKNİK YÖNETİCİ MUSTAFA KOLCU, HÜZÜNLERİN, MUTLULUKLARIN, GERGİNLİKLER VE BİRÇOK ŞEYİN YAŞANDIĞI İŞİN MUTFAĞI OLAN SOYUNMA ODASINDA YAŞADIKLARI SÜRECİ ŞÖYLE AKTARDI:

“hayatış olduğumuz hüzünlü ya da keyifli günleri iki söz de anlatmak doğal ki mümkün değil. Bu soyunma odasında epeyce memnun olduğumuz vakit içinder da üzüldüğümüz vakit içinder da oldu. Ligin 6. haftasında 2. olduk ve birinci yarıyı da birinci 2’de bitirdik. İkinci yarının çabucak başında liderliği alıp dönemi sonuna kadar getirdik. Aslında baktığınızda fazlaca rahat geçti üzere gözüküyor lakin fazlaca stratejik maçlar vardı. Buraları fazlaca gerçek geçtik, ligi forse eden bir Ankaragücü vardı. Son senelerda bu kadar erken şampiyon olup lige çıkan bir kadro hatırlamıyorum. Dönem başında yapmış olduğumuz gerçek planlamalar, topluluğun inanması, taraftarın dayanağı, bilhassa de kıymetli liderimizin ve idaremizin bize inanmış olması başarıyı getirdi. Başarımızın haklı gururunu yaşıyoruz, fazlaca büyük bir topluluk da bunu yaşamak başka bir memnunluk, farklı bir hoşluk.”

KIRILMA ANLARI

Faruk Koca ve Mustafa Kolcu, şampiyonluk yolundaki kırılma anlarını da anlattı.

Faruk Koca, ligin 3. haftasında Denizlispor’u Antalya’da oynadıkları maçta 3-0 yenmelerinin kıymetine dikkati çekti.

İlk 2 hafta galip gelemediklerini, bu sırada özel işleri için kendisinin de Londra’da olduğunu hatırlatan Koca, şunları kaydetti:

“Ben Londra’ya kara yoluyla gidip gelirim. Uzun bir seyahat sonunda Denizlispor maçı için Antalya’ya ulaştım. Çok sıkıntı bir müddetçti, evvelki 2 maç işin açıkçası topluluktan reaksiyon aldık. Bu maç epeyce değerliydi ve çıktık net bir skorla kazandık. Taraftar hangi yol açarsa olsun daima muvaffakiyet bekler. Antalya’da da olsa deplasmandaydık ve galip gelerek o maçla birlikte fevkalade bir motivasyon yaşadık. daha sonra değerli bir seri yakaladık. Ortalarda takılsak da daha sonrasında daima peş peşe seri galibiyetler aldık. Ligin 12. haftasında Ümraniyespor’u 3-0 yenip önder olduğumuz maçta epeyce değerliydi. Bu maçta taraftarımız en büyük itici gücümüzdü. Nitekim vefakar, cefakar bir taraftarımız var. Aslında kırılma anlarını taraftarlar da yaşatır.”

Mustafa Kolcu da dönem ortasında kırılma anı diyebileceği 2-3 maça işaret ederek, “Deplasmanda oynadığımız Erzurumspor maçını biraz daha ön plana çıkarmak istiyorum. Topluluğumuz o güne kadar tahminen şampiyonluğa direkt inanmamıştı ancak o şiddetli kurallarda galip geldikten daha sonra rakibimizi de olayın dışına attık. Gece yarısı taraftarımız bizi havalimanında karşıladı. Bu da topluluğun beraberliğini ve inancını bize net bir biçimde gösterdi. ötürüsıyla ben o maçı biraz daha ön planda tutuyorum kırılma maçı olarak. Ligin 12. haftasında hiç mağlup olmamış Ümraniyespor’u 3-0 yenip önder olduğumuz maç da en hayli sevindiğim müsabakalardan bir tanesiydi.” diye konuştu.

BAŞKANIN SIKINTI KARARI, TEKNİK YÖNETİCİNİN ACI GÜNÜ…

Faruk Koca, başkanlık koltuğuna oturarak ateşten gömlek giydiğini kabul ederken, Teknik Yönetici Mustafa Kolcu ise ligin son haftasında aldığı acı haberin hüznünü paylaştı.

Başkan Koca, “Hiç kendinize, bu şiddetli bakılırsave niye talip oldum, diye sordunuz mu?” diye yöneltilen soruya, şu biçimde karşılık verdi:

“İşin içine girdiğinizde bir yanda topluluğun beklentileri, bir yandan gerçekler… O denli bir çelişki ve paradoks yaşıyorsunuz ki hakikaten uykunuz kaçıyor, hudutlarınız bozuluyor, geriliminiz artıyor. ‘Nereden buldum ben kendimi’ diye de serzenişte, özeleştiri de bulunuyoruz. Bu bir gerçek. Galip geldiğimiz her maçta takviyesi ziyadesiyle bulabiliyorum lakin galip gelmediğimiz ve motivasyonumuzun kaybolduğunda işin açıkçası epeyce önemli zorlanıyoruz. Galibiyet sokakta da iş dünyasında da bütün toplumsal faaliyetlerde de motivasyonunuzu arttırıyor.”

Şampiyonluk daha sonrası Eryaman Stadı’nın ortasına bayrak dikmesiyle ilgili anısını da gülerek anlatan sarı-lacivertli kulübün lideri, “Doğal gelişti, yani hiç bilmediğim bir şeydi. Alana taraftarlarla coşku yaşamak için indik. Hocamıza da söylemiştim daha evvel, ‘Galibiyetler epeyce yeterli fakat biz galibiyet ve liderlik atmosferini giremeyiz, perde gerisinde bizim sorumluluğumuz var. Biz finalde koşacağız, şampiyon olduğumuzda coşku ve sevincimizi yaşayacağız.’ dedim. 11 ayın geriliminden bayrağı alıp ortaya dikmek de bir dışa vurumdu.” dedi.

“Doktor arkadaşım bana bildiri attı, o bildiri da maç toplantısına girmeden 5 dakika evvel geldi. Onu okudum, o his ile maç toplantısına gittik. İşte o haberden bir iki saat daha sonra geldik maç oynadık lakin hayatın gerçeği bu. kimi vakit dik durabilmek gerekiyor, halamızı kaybetsek de. Allah yerini cennet eylesin. Hayat her şeye karşın devam ediyor. Bizim de burada bir sorumluluğumuz var. kimi vakit acılarımızı yüreğimizde yaşayıp dik durmak gerekiyor.”

DALCI’DAN FUTBOLCULARINA TEŞEKKÜR VE AİLE VURGUSU

Mustafa Kolcu, muvaffakiyetin en büyük mimarının futbolcularını olduğunu lakin bu işin gerisinde büyük bir aile bulunduğunu vurgulayarak, emeği geçenlere şöyleki teşekkür etti:

“Onlar bu işin aktörleri, en büyük mimarları ancak başarıda detaylar epeyce değerli. Malzemecinizden masörümüze, hekimimizden aşçımıza, paklık çalışanımızdan güvenlikçimize, psikoloğumuzdan tüm çalışanlarımıza kadar her insanın emeği var. Kazandığımızda birlikte kazanıyorduk, kaybettiğimizde birlikte kaybediyorduk. Sahiden bir aile üzereydik. Ben örneğin Ankara’da tesislerde odam var, orada kalıyorum. 7/24 orada memnunum. Orada sabah kalktığında günaydın, akşam yatarken uygun akşamlar diyebileceğim beşerler vardı. Bu başarıda onların epeyce büyük hissesi var, onlardan biri olmamış olsa fazlaca eksik olurduk. Bana bir defa saygısızlık yapmadı bu saydığım beşerler. Ben hepsini epey seviyorum. birlikte hayli hoş günler yaşadık, hoş şeyler yaptık lakin temel aktörleri de futbolcular. Nitekim bir dönem boyunca işlerini epeyce hakikat yaptılar, inandılar. Kendi gruplarında daha öncesinden kaptanlık yapmış, dönem başında bizle birlikte olan 11-12 büyük meslekli oyuncular vardı. En gencinden, en büyüğüne kadar bir gün bile saygısızlık yapmadan bize güvendiler, bizler de onlara inandık.”

TEKNİK YÖNETİCİNİN GERİSİNDE DURDU

MKE Ankaragücü’nde başarıyı getiren en kıymetli faktörlerden birisi de Lider Koca ve idaresinin, teknik yönetici Mustafa Kolcu’nun gerisinde durması oldu.

Sezon ortasında birfazlaca kere eleştirilen, hatta taraftar dayanağını bile vakit zaman kaybeden Kolcu’ya olan inanç ve dayanak, Faruk Koca tarafınca hiç eksilmedi.

İlk haftadan son haftaya kadar nazaranvinde kalan az isimlerden biri olan Kolcu, 2017-2018’den daha sonra da Ankaragücü’nde dönemi tamamlayan birinci teknik adam oldu. Muvaffakiyet da istikrarla geldi.

AİLE ORTAMI

Sarı-lacivertlilerde büyük bir aile ortamı da muvaffakiyetin sırlarından birisi.

Özellikle deplasman haftalarında, ailelerinden uzakta olan futbolcuların birbirleriyle dostluk bağlantısı gözlerden kaçmıyor.

Sezonun son haftalarına gerçek en kritik deplasmanlardan biri olan Rahmet Sigorta Ümraniyespor maçından evvelki gün genç futbolcu Ali Kaan Güneren’in doğum gününün kutlanması, yeni çocuğu olan grubun atletik performans uzmanı Cüneyt Yüksel’in mutluluğunun da bir arada yaşanması beraberliğin en hoş göstergeleriydi.

Ali Kaan, doğum günü pastasını üflerken, dileğinin şampiyonluk olarak belirtti ve bu isteği de birkaç hafta daha sonra gerçeğe döndü.

MUSTAFA DALCI’DAN ŞAMPİYONLUK KONUŞMASI

Mustafa Kolcu, son maç öncesi şampiyonluk konuşmasında, taktik haricindeki motivasyonu da şu sözlerle sağladı:

“Siz bu maçtan daha sonra 112 yıllık çınarın oyuncuları olarak tarihe geçeceksiniz. Tarihin ortasında olacak kişiselyetlersiniz. Bunun şuuruyla alana çıkın ve bu şampiyonluğu bizi destekleyen insanlara, bu topluluğa ve sizi sevenlere yaşatın. Size inanıyorum, size güveniyorum. Hepinizin yüreğinden öpüyorum, Allah yardımcınız olsun.”

ŞAMPİYONLUK KUTLAMASI

MKE Ankaragücü, şampiyonlukla gelen Muhteşem Lig memnunluğunu da büyük bir coşkuyla yaşadı.

Faruk Koca’nın direktifiyle şampiyonluk kutlamaları, 19 Mayıs Stadı’nın toprağında “stadın bir daha yapılmasına işaret etmek amacıyla” yapıldı.

Şarkıcı Demet Akalın başta olmak üzere birfazlaca isim verdikleri konserlerle binlerce Ankarakuvvetli taraftarları coşturdu.

Büyük bir kalabalığın olduğu merasimde futbolcular çocuklar üzere eğlenirken, Ankara unutulmaz bir geceye şahitlik etti.