TBMM’de Seyahat davası tartışması

• Konuyu başlatan admin
  • Başlangıç tarihi
A

admin

Guest
AK Parti Küme Başkanvekili Bülent Turan ile CHP Küme Başkanvekili Engin Altay içinde TBMM Genel Şurası’nda seyahat davasına ait tartışma yaşandı. CHP Küme Başkanvekili Engin Altay, Seyahat davasına ait, “Arkadaşlarım müteaddit kereler söylemiş olduler, ben de söylüyorum: Seyahat özgürlüktür, Seyahat tabiat ve etrafa hürmettir, Seyahat bir adalet gayretidir, Seyahat bir dayanışmadır. Lakin dün verilen bir karar Türkiye’de yargının içine düştüğü, ortasında bulunduğu hal açısından bizi dünyaya utandıracak bir karardır. Daha evvel beraat verilen bir karar nasıl olur da ağırlaştırılmış müebbede çevrilir? Şöyle olur: Bir mahkeme buyruk komuta zinciri ortasında karar alıyorsa beraat verilmiş bir dava ağırlaştırılmış müebbede döner. Mahkemeler tek adam idaresinin giyotinine dönmüştür. Biraz evvel söylemiş olduğim kelam üzere, bu mahkeme sonucu kamu vicdanında yasal bir karşılık bulmamıştır, bulmayacaktır. Bunun en hoş örneği de Ergenekon, Balyoz kumpas davalarıdır. O davalarda da bir sürü insan ağırlaştırılmış müebbet aldı, artık hepsi dışarıda lakin komutla ağırlaştırılmış müebbet veren yargıçlar, savcılar ya kaçak ya cezaevinde. Umarım, dün Seyahat sonucunı veren yargıçlar, savcılar da Ergenekon, Balyoz’un müebbet sonucunı veren yargıçlar, savcılar üzere bir gün kaçak ya da mahküm durumuna düşmezler; beğenilen, düşerlerse de epey da üzülmem” tabirlerini kullandı.

AK Parti Küme Başkanvekili Bülent Turan, hukukun üstünlüğüne inandıklarını belirterek, “Karar güzelimize gidince ‘iyi’, gitmeyince ‘kötü’ diyecek karakterdeki beşerler değiliz. Kararların sevinenleri olur, üzüleni olur. Bizim, gün geldi partimiz kapatıldı, ‘Tarihte küçük bir anı’ dedik, kınamadık bile. Daha ötesi Genel Liderimiz şiir okuduğundan dolayı haksız, hukuksuz biçimde ceza aldı, onurumuzla zindana gittik, teslim olduk. Mahkeme önünde ağzından salyalar akarcasına hakim tehdit etmeyi, savcı tehdit etmeyi, Cumhurbaşkanına hakaret etmeyi aklımıza bile getirmedik. Devlet adamlığının, millet adamlığının bu olmadığını düşünüyoruz. Kaldı ki dava devam ediyor, şu an mahkeme sonucunı verdi; lakin istinaf safhası olacak, Yargıtay safhası olacak, AİHM tarafı olacak vesaire. Pahalı arkadaşlar, her insanın hak ettiği oranda ceza almasını, haktan, adaletten ayrılmamayı, altını çizdikten daha sonra şunu söylemek istiyorum: Yani dava öteki bir şey, öteki Seyahat sorunu öbür bir şey. Bakınız, biz öbür memleketlerde mi yaşıyoruz? Seyahat kutsaması, Seyahat kutsaması. Arkadaşlar, bu Seyahat’te otomobiller yakılmadı mı? PKK bayrakları açılmadı mı? Dün de Seyahat’in karşısındaydık, bugün de Seyahat’in karşısındayız. Cebir ve şiddetle hükümeti devirmek isteyen kim var ise, kabahati sübut olmuşsa, Ceza Kanunu gereği cezası muhakkaktır. Arkadaşlar, yargıçların bir kısmı karara katılmış, bir kısmı şerh koymuş yani yargı canlı, devam ediyor. Sizin istediğiniz karar olunca ‘oldukca yeterli hakim’ istemediğiniz olunca ‘fazlaca makûs hakim’ şekli yaklaşımınızı yanlışsız bulmuyorum. Bırakın, Yargıtay kademesi devam etsin. Ayrıyeten, sizin tabir ettiğiniz her şey fikir hürriyeti olacak ancak sevmediğiniz bir söz, kelam, atasözü paylaşılınca bu hakaret olacak. Bakınız, o kadar itham ettiğiniz Vali Bey’in geçmişine baktım, biroldukça vilayette muvaffakiyetle anılan bir Vali” halinde konuştu.